top of page
JMT IKON - svart.png

Museets arkiv utgjør en uvurderlig kilde til kunnskap om norsk-jødisk liv og historie i det Nordenfjeldske Norge og på Svalbard. Her finner vi dokumenter, brev, protokoller, fotoserier, trykksaker og annen skriftlig dokumentasjon som gir innsikt i alt fra familieliv og hverdagsrutiner til organisasjonsarbeid, religiøs praksis og samfunnsdeltakelse. Materialet dekker et bredt historisk spenn og stammer fra både enkeltpersoner, familier og institusjoner.

Arkivet gir unike innganger til forskning på familiehistorie, migrasjon og bosetning, og det danner et solid grunnlag for å forstå utviklingen av jødiske miljøer i Norge – både før, under og etter andre verdenskrig. Samtidig muliggjør arkivet studier av temaer som kjønn og generasjon, næringslivshistorie, lokal samfunnsutvikling, og norsk minoritetspolitikk. Ikke minst er arkivet en sentral ressurs for studier av Holocaust og dets ettervirkninger i en norsk kontekst.

5.2.1.jpg

Kontakt

Agnete Eilertsen,

konservator
agnete@jodiskmuseum.org
Tlf. +47 401 69 801

Agnete passport 4.png
Agnete passport 3.png

Museets arkiv inneholder dokumenter, brev, protokoller og annet skriftlig materiale som belyser norsk- jødisk historie i regionen. Det er uunnværlig for forskning på familiehistorie, migrasjonshistorie, genusperspektiver, næringslivshistorie, samfunnsutvikling og kulturhistorie i tillegg til andre verdenskrigen og holocaust.

Alle ansatte 24mm.png

Dette står vi for

Som museum for en nasjonal minoritet etterstreber vi kvalitet, tilgjengelighet, samarbeid og kontinuerlig innovasjon i alt vi gjør. Vi skal være relevante, aktuelle, inkluderende og respektfulle i alle aspekter av vårt arbeid. Disse verdiene guider oss i å oppfylle vårt mandat på en meningsfull og bærekraftig måte.

Bak hver mappe ligger et liv, en stemme, en historie – arkivet er stillheten som husker.

Arkiv

Stillheten som husker

5.2.2-02.jpg
5.3.1.png

Dokumentene er systematisk katalogisert og bevares etter gjeldende standarder. Mange av materialene er digitalisert og tilgjengeliggjøres via nasjonale portaler som Arkivportalen. Dette gjør dem tilgjengelige for forskere, studenter og etterkommere – men også for lærere, journalister og samfunnsinteresserte som ønsker å fordype seg i denne delen av norsk historie.

Gjennom sitt arkivarbeid bidrar museet til å sikre at stemmene og historiene til enkeltpersoner og miljøer som ellers lett kunne blitt glemt, bevares for ettertiden og gjøres tilgjengelige for kommende generasjoner.

5.2.2-01.jpg

Innsyn i arkivene skjer etter avtale. Ta kontakt dersom du ønsker å undersøke spesifikke dokumenter eller temaer.

Forskning og Innovasjon

Vi driver aktiv forskning i samarbeid med NTNU for å bevare og digitalisere våre omfattende samlinger.

Les Mer

Kunnskapsdeling

Vi deler aktivt kunnskap og inviterer til dialog om jødisk historie og kultur.

Delta

Innovative Prosjekter

Våre innovative prosjekter bidrar til økt forståelse og engasjement.

Bidra

Bærekraftige Initiativer

Vi er dedikert til bærekraftige initiativer for kunnskap, dialog og mangfold.

Støtt

Fremtidsrettet Forskning

Vår forskning og innovasjon sikrer at vi er et kompetansesenter for jødisk historie og kultur.

Opplev
Hurtigmeny
bottom of page