
Om oss
Bli kjent med Jødisk Museum Trondheim – hvem vi er, hvordan vi oppsto, og hvorfor vi er et viktig knutepunkt for jødisk historie og kultur.

Dette står vi for
Som museum for en nasjonal minoritet etterstreber vi kvalitet, tilgjengelighet, samarbeid og kontinuerlig innovasjon i alt vi gjør. Vi skal være relevante, aktuelle, inkluderende og respektfulle i alle aspekter av vårt arbeid. Disse verdiene guider oss i å oppfylle vårt mandat på en meningsfull og bærekraftig måte.
Vi er Jødisk Museum Trondheim
Jødisk Museum Trondheim forsker på og formidler historier, kilder og gjenstander knyttet til den jødiske historien, kulturen og kulturarven i det Nordenfjeldske Norge samt Svalbard. Vårt mål er å være et sentralt kompetanse- og ressurssenter for norsk-jødisk kultur, og å ivareta og utvikle spennende formidlingstilbud om denne spennende og relevante historien for dagens & fremtidige generasjoner.
Jødisk Museum Trondheim åpnet 12. mai 1997, og ble gitt som en gave til Trondheim i anledning byens tusenårsjubileum fra Det Jødiske Samfunn i Trondheim. Siden da har museet vokst til å bli et viktig knutepunkt for forskning, formidling og bevaring av norsk-jødisk historie, kultur og kulturarv i Norge. Gjennom årene har museet utviklet seg til å omfatte både historiske og moderne perspektiver, og blitt en sentral del av Trondheims og det nordenfjeldske Norges kulturelle landskap.

Vår Historie
Utforsk vår rike historie og arv som et offentlig støttet museum som forsker på, bevarer og formidler jødisk historie og kultur i Nordenfjeldske Norge og Svalbard.
Jødisk Museum Trondheim har ansvar for å samle inn, dokumentere og formidle jødisk historie i Nordenfjeldske Norge og på Svalbard. Dette inkluderer gjenstander, bilder, arkivmateriale og muntlige kilder som viser jødenes liv, kultur og samfunnsbidrag gjennom tidene. Museet driver aktiv forskning for å synliggjøre og forstå den jødiske tilstedeværelsen og dens relevans for samfunnet. Gjennom formidling og samarbeid sikrer museet at denne kulturarven forblir levende og tilgjengelig for kommende generasjoner.

Mandatområde
Vårt mandatområde omfatter det Nordenfjeldske Norge samt Svalbard. Vi arbeider for å innsamle gjenstander, bilder og kilder, å dokumentere og formidle den spennende og rike norsk-jødiske historien og bidraget i disse regionene. Museets samlinger og forskningsprosjekter belyser den jødiske tilstedeværelsen og innflytelsen i Norge gjennom tidene.
Våre samarbeidspartnere inkluderer NTNU, Falstadsenteret, HL-senteret, Jødisk Museum Oslo og internasjonale museumsnettverk. Sammen arbeider vi for å øke forståelsen for historiske hendelser og aktuelle samfunnsutfordringer, og bidrar til dialog og kunnskapsdeling på tvers av grenser. Museet legger stor vekt på digital og analog formidling. Våre samlinger og arkiver gjøres tilgjengelige via digitale portaler som Arkivportalen og DigitaltMuseum, og vi tilbyr pedagogiske opplegg for skoler og høyere utdanning. Dette gir økt innsikt i jødisk historie og identitet, og styrker demokratisk forståelse i samfunnet.

Kompetansesenter
Jødisk Museum Trondheim er et kompetansesenter for jødisk historie, kultur og kulturarv. Vi samarbeider med nasjonale og internasjonale institusjoner for å fremme forskning og kunnskapsproduksjon, utdanning og kulturell utveksling. Våre ressurser omfatter omfattende samlinger, arkiver og digitale verktøy tilgjengelige for skoler og lærere, for forskere, studenter og publikum.

Bygningen er vernet etter Plan- og bygningsloven, og har stor kulturhistorisk og arkitektonisk verdi. Tidligere huset den Trondheim togstasjon. Gjennom historisk arkitektur og autentiske utstillinger gir museet publikum et nært møte med norsk-jødisk historie. Bygningens kombinasjon av levende synagoge og aktivt museum skaper en viktig møteplass for dialog og refleksjon, og bidrar til at den jødiske kulturarven holdes levende og relevant.
Om bygningen
Museet holder til i en historisk bygning som også huser Det Jødiske Samfunn i Trondheim (DJST) og Europas nordligste synagoge. Denne bygningen er et viktig kulturelt og arkitektonisk landemerke i Trondheim, og har spilt en sentral rolle i å bevare og formidle jødisk kultur og historie i regionen.
Styret
Ansatte

Våre ansatte har spesialisert kompetanse innen museologi, historie, samlingsforvaltning, pedagogikk og formidling. Sammen utvikler vi nye utstillinger, prosjekter, byvandringer, holder foredrag og arrangerer aktiviteter og driver forskning på jødisk historie.
Teamet
Vårt dedikerte team består av fem faste ansatte, inkludert direktør, museumspedagog, konservator og formidlere.
Hver av dem bringer unik kompetanse og lidenskap til rollene sine.

Bygningen er vernet etter Plan- og bygningsloven, og har stor kulturhistorisk og arkitektonisk verdi. Gjennom historisk arkitektur og autentiske utstillinger gir museet publikum et nært møte med norsk-jødisk historie. Bygningens kombinasjon av levende synagoge og aktivt museum skaper en viktig møteplass for dialog og refleksjon, og bidrar til at den jødiske kulturarven holdes levende og relevant.

Bygningen er vernet etter Plan- og bygningsloven, og har stor kulturhistorisk og arkitektonisk verdi. Gjennom historisk arkitektur og autentiske utstillinger gir museet publikum et nært møte med norsk-jødisk historie. Bygningens kombinasjon av levende synagoge og aktivt museum skaper en viktig møteplass for dialog og refleksjon, og bidrar til at den jødiske kulturarven holdes levende og relevant.
Planverk
Plan for Samlingsforvaltning, Formidlingsplan og Forskningsplan
Vi har utviklet omfattende planer som sikrer at museet kan oppfylle sitt mandat effektivt.
De fungerer som retningslinjer for drift og gir kontinuerlig forbedring av tjenester.
Forskning og Innovasjon
Vi driver aktiv forskning i samarbeid med NTNU for å bevare og digitalisere våre omfattende samlinger.
Kunnskapsdeling
Vi deler aktivt kunnskap og inviterer til dialog om jødisk historie og kultur.
Innovative Prosjekter
Våre innovative prosjekter bidrar til økt forståelse og engasjement.
Bærekraftige Initiativer
Vi er dedikert til bærekraftige initiativer for kunnskap, dialog og mangfold.
Fremtidsrettet Forskning
Vår forskning og innovasjon sikrer at vi er et kompetansesenter for jødisk historie og kultur.
Samlinger
Kunstverk
Utforsk våre spennende utstillinger som viser den rike kulturarven.
Gjenstander
Opplev kunstverk som forteller historier fra fortiden og nåtiden.
Historiske Skatter
Gjenstandene vi bevarer forteller unike historier om jødisk liv og tradisjoner.
Unike Funnd
Utforsk historiske skatter som skildrer viktige øyeblikk i jødisk historie.