top of page
JMT IKON - svart.png

Eirik Wicklund – Med undring som metod



tekst og foto av Martin Farstad Borg


Når du kommer til Jødisk Museum Trondheim, er sjansen stor for at det er Eirik Wicklund som møter deg – med et varmt smil, stor faglig tyngde og en åpen invitasjon: «Velkommen! Vi gleder oss til å ta dokker imot.»


Som formidler ved museet har Eirik blitt en nøkkelperson i arbeidet med å gjøre norsk-jødisk historie relevant og tilgjengelig for nye generasjoner. Han leder byvandringer gjennom det gamle jødiske kvartalet i Trondheim, underviser skoleklasser, holder seminarer for prester og lærerstudenter, og står bak flere av museets nyere formidlingstilbud. Men aller viktigst: han gir publikum rom til å undre seg.

«Det som er veldig gøy med å fortelle ting til folk, er når du kan være med og fortelle dem noe for første gang. Når de får et sånt ‘Aha! Det visste jeg ikke!’»

En allsidig bakgrunn

Eirik har en tverrfaglig utdanning fra NTNU: bachelorgrader i både religionsvitenskap og musikkvitenskap, årsstudium i nordisk og praktisk-pedagogisk utdanning. Denne sammensetningen gjenspeiles i hvordan han jobber: Han vever sammen kunnskap, kultur og menneskemøter – med dyp respekt for det enkelte individ.

Han har bred undervisningserfaring fra både offentlig og privat sektor, og undervist i fag som religion, norsk, musikk og samfunnsfag. I dag bruker han denne erfaringen aktivt i formidlingsarbeidet ved museet – både i utstillinger og arrangement, men også i arbeidet med å løfte frem minoriteters stemmer og historier.


En levende historie

Eirik har en glødende interesse for hvordan religion, identitet og hverdagsliv former menneskers tilhørighet. Han er spesielt opptatt av hvordan minoriteters historier blir forstått og formidlet i dagens samfunn – og hvilken betydning det har for demokratisk bevissthet.

«Et viktig mål med jobben vi gjør, det er å øke kunnskapen i samfunnet om denne minoriteten – og egentlig om minoriteter generelt. Ved å gjøre det styrker vi demokratiet og menneskerettighetene som samfunnet vårt er fundert på.»

For Eirik er læring noe som må være ekte. Han kaller det «autentisk læring» – et møte med historien som ikke bare handler om fakta, men om mennesker. «På Jødisk museum Trondheim får vi blåse liv i materialer og åsteder gjennom å invitere til dialog om deres historiske kontekst og dagsaktuelle relevans,» skriver han.


Fra byvandring til bybilde

Et av prosjektene Eirik har ledet er utstillingen Kartet i Nerbyen – en permanent byutstilling om den jødiske handelshistorien i Trondheim. Prosjektet ble lansert under Jødisk Kulturfestival i 2023, og har allerede satt varige spor i bybildet. Han har også utviklet byvandringen om Trondheims jødiske kvartal, som bringer både historie og steder til live.

«Det er masse spennende å se i byen, hvis man vet hvor man skal lete.»

Han står også bak flere artikler på museets nettressurs Jødiske fotspor i nord, med særlig vekt på jødiskeide forretninger i Nerbyen. For tiden jobber han med et nytt intervjuprosjekt hvor unge jøder med tilknytning til Trøndelag forteller om identitet, tilhørighet og liv i dag.


En brobygger i praksis

Eirik er ikke bare en formidler – han er også teknisk ansvarlig og produsent for museets konserter, arrangementer og foredrag. Han kjenner både innhold og infrastruktur, og evner å sette de riktige rammene for refleksjon og møte mellom mennesker.

«Hvis du kommer til Jødisk Museum Trondheim, så kommer du til å møte en veldig engasjert gjeng, som er veldig glad i å fortelle deg om jødisk historie og jødisk kultur nord for Dovre – som faktisk er en veldig interessant historie.»

Gjennom hele sin virksomhet forener han faglig dybde med ekte nysgjerrighet – og minner oss om at historien aldri er statisk. Den fortsetter i hvert møte, i hver samtale, i hvert steg på en byvandring gjennom Trondheims gater.

Comentários


bottom of page