top of page
JMT IKON - svart.png

Forskning og Innovasjon

Vi driver aktiv forskning i samarbeid med NTNU for å bevare og digitalisere våre omfattende samlinger.

Les Mer

Kunnskapsdeling

Vi deler aktivt kunnskap og inviterer til dialog om jødisk historie og kultur.

Delta

Innovative Prosjekter

Våre innovative prosjekter bidrar til økt forståelse og engasjement.

Bidra

Bærekraftige Initiativer

Vi er dedikert til bærekraftige initiativer for kunnskap, dialog og mangfold.

Støtt

Fremtidsrettet Forskning

Vår forskning og innovasjon sikrer at vi er et kompetansesenter for jødisk historie og kultur.

Opplev

Ta meg tilbake er et intervjubasert forskningsprosjekt initiert av Jødisk Museum Trondheim, der temaet «hjemkomst» står sentralt. Hva vil det si å komme tilbake – til en by, et land, et liv – etter at krigen har tatt fra deg familie, trygghet og fellesskap? I dette prosjektet undersøkes hvordan jødiske familier gjenoppbygget sine liv i Trondheim etter Holocaust, og hvordan etterkrigstidens barn opplevde denne prosessen på nært hold.

Kontakt

Agnete Eilertsen,

konservator
agnete@jodiskmuseum.org
Tlf. +47 401 69 801

Agnete passport 4.png
Agnete passport 3.png

Intervjubasert forskningsprosjekt initiert av Jødisk Museum Trondheim. Gjennom intervjuer med tidsvitner og etterkommere utforskes temaet “hjemkomst”, minnearbeid og hvordan jødiske familier gjenopptok hverdagen etter krigen.

Alle ansatte 24mm.png

Dette står vi for

Som museum for en nasjonal minoritet etterstreber vi kvalitet, tilgjengelighet, samarbeid og kontinuerlig innovasjon i alt vi gjør. Vi skal være relevante, aktuelle, inkluderende og respektfulle i alle aspekter av vårt arbeid. Disse verdiene guider oss i å oppfylle vårt mandat på en meningsfull og bærekraftig måte.

Når minnene taler, gir de oss nøkkelen til en oppvekst preget av både sorg og håp – og til en generasjon som bar fremtidens lys i skyggen av krigen.

Ta meg tilbake

Hvordan livet ble bygget opp igjen, ett øyeblikk av gangen.

I 2022 intervjuet museet 20 jødiske personer født i Trondheim mellom 1944 og 1952. Mange av dem var barn av overlevende fra Auschwitz eller flyktninger som hadde kommet tilbake fra Sverige etter krigen. Gjennom deres fortellinger avdekkes et mangfold av opplevelser og erfaringer – fra minner om trygge hjem og varme tradisjoner, til mer smertefulle øyeblikk preget av sorg, taushet og utenforskap. Felles for informantene er at de vokste opp i et samfunn preget av gjenoppbygging og optimisme, men hvor det jødiske tapet ofte forble underkommunisert.

Forskningsprosjektet har resultert i den digitale utstillingen Ta meg tilbake, som presenterer et rikt utvalg av intervjuklipp, bilder og refleksjoner. Fortellingene gir innsikt i jødisk barndom og identitet i etterkrigstidens Norge, og kaster nytt lys over hvordan en ny generasjon levde med arven etter Holocaust – og samtidig formet et liv i fredstid. Prosjektet gir dermed både et verdifullt bidrag til minneforskning og et unikt innblikk i norsk-jødisk kulturhistorie.

6.3.2.2 (B-1012).JPG

Den samme tematikken finnes også i utstillingsformat på Jødisk Museum Trondheim. Ta en kikk her for informasjon om utsillingen "Ta meg tilbake".

6.3.2.1-01 (samme som 5.3.4.1).jpg
6.3.2.a.jpg

Ønsker du å vite mer om dette prosjektet? 

Hurtigmeny
bottom of page