Farvel, shtetl! er et forskningsprosjekt som løfter frem en hittil lite dokumentert del av norsk migrasjonshistorie. Mellom 1880 og 1920 forlot rundt 2,5 millioner jøder sine hjem i Øst-Europa – mange drevet på flukt av pogromer, diskriminering og dårlige livsvilkår. De fleste søkte et nytt liv i Amerika, Palestina eller Vest-Europa. Bare noen få tusen reiste nordover, via Sverige og inn i Norge. I Trondheim etablerte denne gruppen en livskraftig minoritet, og i 1905 ble det jødiske trossamfunnet i byen stiftet med 125 medlemmer – alle med røtter i shtetl-tradisjonen.
Kontakt
Ulf Ingemar Gustafsson, direktør
ulf@jodiskmuseum.org
Tlf. +47 401 69 801


Et forskningsprosjektet som åpner for refleksjon over minoritetsliv i Norge både før og nå, og viser hvordan historiske erfaringer fortsatt preger vår samtid.

Dette står vi for
Som museum for en nasjonal minoritet etterstreber vi kvalitet, tilgjengelighet, samarbeid og kontinuerlig innovasjon i alt vi gjør. Vi skal være relevante, aktuelle, inkluderende og respektfulle i alle aspekter av vårt arbeid. Disse verdiene guider oss i å oppfylle vårt mandat på en meningsfull og bærekraftig måte.
Historien om jødisk migrasjon til Norge begynner i små landsbyer langt mot øst – og fortsetter i gatene her hos oss.
Farvel, shtetl!
Perspektiver på norsk-jødisk migrasjonshistorie
Prosjektet ledes av NTNU, Institutt for lærerutdanning, og er tverrfaglig forankret i historie-, kultur- og utdanningsforskning. Det undersøker hva som særpreget denne migrasjonen, hvordan migrantene ble møtt av det norske majoritetssamfunnet, og hvordan disse erfaringene lever videre i dagens jødiske identitet og kollektive hukommelse. Jødisk Museum Trondheim bidrar som forskningspartner, og deltar aktivt i formidlingen av prosjektets innsikter gjennom foredrag, utstillinger og arrangementer.
Ved å gå i dybden på enkeltskjebner og fellesskap, belyser Farvel, shtetl! ikke bare en viktig del av vår felles historie – men også hvordan migrasjon former samfunn, språk, tro og tilhørighet. Prosjektet åpner for refleksjon over minoritetsliv i Norge både før og nå, og viser hvordan historiske erfaringer fortsatt preger vår samtid.


Bidragsytere



Forskning og Innovasjon
Vi driver aktiv forskning i samarbeid med NTNU for å bevare og digitalisere våre omfattende samlinger.
Kunnskapsdeling
Vi deler aktivt kunnskap og inviterer til dialog om jødisk historie og kultur.
Innovative Prosjekter
Våre innovative prosjekter bidrar til økt forståelse og engasjement.
Bærekraftige Initiativer
Vi er dedikert til bærekraftige initiativer for kunnskap, dialog og mangfold.
Fremtidsrettet Forskning
Vår forskning og innovasjon sikrer at vi er et kompetansesenter for jødisk historie og kultur.