top of page
JMT IKON - svart.png

Forskning og Innovasjon

Vi driver aktiv forskning i samarbeid med NTNU for å bevare og digitalisere våre omfattende samlinger.

Les Mer

Kunnskapsdeling

Vi deler aktivt kunnskap og inviterer til dialog om jødisk historie og kultur.

Delta

Innovative Prosjekter

Våre innovative prosjekter bidrar til økt forståelse og engasjement.

Bidra

Bærekraftige Initiativer

Vi er dedikert til bærekraftige initiativer for kunnskap, dialog og mangfold.

Støtt

Fremtidsrettet Forskning

Vår forskning og innovasjon sikrer at vi er et kompetansesenter for jødisk historie og kultur.

Opplev

I 1925 åpnet synagogen i Arkitekt Christies gate 1b dørene for første gang – men historien om synagogene i Trondheim begynner lenge før det. Fra de første jødiske innvandrerne kom til byen rundt 1880, ble det gradvis etablert en menighet, en gravlund og et behov for et fast gudshus. Før man fikk et permanent synagogebygg, ble religiøse samlinger holdt i private hjem og leide lokaler.

Kontakt

Rune Frøhaug,

museumspedagog
rune@jodiskmuseum.org
Tlf. +47 401 69 801

Rune passport.png

Gjennom dette utstillingsarbeidet løfter vi frem synagogenes rolle i Trondheims historie – fra tidlige samlingssteder og menighetsbygging, via arkitektonisk etablering og gjenoppbygging etter krigen, til dagens levende kulturarena. Utstillingen undersøker hvordan funksjonene, bruken og symbolikken rundt synagogen har utviklet seg over tid, og hvordan denne reisen gjenspeiler utviklingen i det jødiske samfunnet. Det handler om identitet, motstandskraft og fellesskap – og om et gudshus som alltid har vært mer enn mur og mørtel.

Alle ansatte 24mm.png

Dette står vi for

Som museum for en nasjonal minoritet etterstreber vi kvalitet, tilgjengelighet, samarbeid og kontinuerlig innovasjon i alt vi gjør. Vi skal være relevante, aktuelle, inkluderende og respektfulle i alle aspekter av vårt arbeid. Disse verdiene guider oss i å oppfylle vårt mandat på en meningsfull og bærekraftig måte.

Synagogen er mer enn en bygning – den er et hjerteslag gjennom generasjoner, et rom hvor tro, tradisjon og tilhørighet får liv.

Synagogen gjennom 100 år

Hvordan har synagogens funksjon i det Nordenfjeldske endret seg over tid?

Gjennom utstillingen Synagogen gjennom 100 år følger vi utviklingen fra samlingslokalene i St. Jørgensveita, via den dramatiske beslagleggelsen under krigen, den hemmelige synagogen i Metodistkirken, og frem til gjenreisingen og revitaliseringen av synagogen etter Holocaust. Her gis et unikt innblikk i hvordan arkitekturen, bruken og symbolverdien av synagogen har endret seg – i takt med samfunnet og menigheten den rommer.

Utstillingen retter også blikket mot krisetidene på 1970- og 80-tallet, da både medlemsgrunnlaget og bygningsmassen var truet, og frem mot det sterke vendepunktet i 1990-årene med gjenreisning, etableringen av Jødisk museum og en gradvis fornyelse av både tro og fellesskap.

I dag står synagogen som et kulturelt og sosialt samlingspunkt for et flerkulturelt jødisk samfunn. Fra et beskjedent rom på et loft til et nasjonalt kulturminne og levende arena for trosliv og dialog – denne historien viser hvordan en bygning kan speile både kamp og kontinuitet, sorg og feiring.

Synagogen eksteriør-07.png
Jødisk Mus. REVIDERT utgave av utendørsskilt. Perspektiv 3..png
St.Jorgensveia-forste-syn.png
Jødisk Museum, Trondheim. Forløbig tegning. Oppriss av Info skilt.png

Ønsker du å vite mer om denne utstillingen?

Ikke nøl med ta kontakt.

Hurtigmeny
bottom of page