På slutten av 1800-tallet begynte det en liten, men jevn jødisk innvandring til Norge. De fleste bosatte seg i Oslo- og Trondheimsområdene, og på det meste var det litt over 2000 personer med jødisk bakgrunn i Norge. I dag er det opp mot 1500, og mange har slektskap til de første jødiske innvandrerne. Da jødiske personer og familier flyktet fra Øst-Europa og endte opp i Norge, så tok de med seg sin tro og kultur, og sine tradisjoner. Dette la grunnlaget for hvordan norsk-jødisk liv er i dag.
Undervisningsopplegget «Norsk- jødiske tradisjoner, riter og kultur» tar for seg tema knyttet til jødisk liv og praksis i Trondheim og Norge. Det legges opp til aktiv læring gjennom gruppearbeid der elevene får arbeide med blant annet rituelle objekter, samt reflektere over jødedom i Norge sammenlignet med andre steder i verden. Elevene får også utforske en av Europas nordligste synagoger og undersøke hva som gjør en synagoge til en synagoge. De får også innsikt i likheter og forskjeller mellom en synagoge og andre gudshus.
Gjennom undervisningsopplegget vil elevene lære om hva det vil si å være jøde, lære om jødiske symboler, helligdager og om norsk-jødiske tradisjoner i dag. Lengde og innhold kan tilpasses etter ønske og avtale. For eksempel kan elevene få lære om jødiske matregler, eller se undervisningsfilmer som vil gi de innblikk i jødiske høytider eller seremonier som markeres i Norge.
Forarbeid: Vi oppfordrer at elevene får i oppgave å lage spørsmål på skolen, som de kan stille under besøket.

Kontakt oss
Rune Frøhaug, museumspedagog
formidler@jodiskmuseum.org
Tlf. +47 401 69 801

-
Hva vil det si å være jøde?
-
Hvordan er synagogen bygd opp?
-
Hvorfor er det et lys som alltid er tent i synagogen?
-
Hvorfor er det 613 knuter på et bønnesjal?
-
Hvordan lever de trønderske jødene i dag?

Dette står vi for
Som museum for en nasjonal minoritet etterstreber vi kvalitet, tilgjengelighet, samarbeid og kontinuerlig innovasjon i alt vi gjør. Vi skal være relevante, aktuelle, inkluderende og respektfulle i alle aspekter av vårt arbeid. Disse verdiene guider oss i å oppfylle vårt mandat på en meningsfull og bærekraftig måte.
Tradisjoner bæres i hender, historier og lys – og folder seg ut i rommet der gamle skikker møter nye liv.
Norsk-jødiske tradisjoner, riter og kultur
1.-4. trinn, 5.-7. trinn, Ungdomsskolen,
Videregående, Høyere utdanning
I dette undervisningsopplegget blir elevene kjent med jødedommens ritualer, symboler og tradisjoner – slik de har utviklet seg i Norge. Med utgangspunkt i rituelle objekter, gruppearbeid og utforskning av synagogen får elevene innsikt i hva det vil si å være jøde i Trøndelag i dag. Undervisningen kan også tilpasses med fordypning i matregler, høytider eller seremonier – og inviterer til nysgjerrighet, respekt og refleksjon rundt tro og livspraksis.
Forskning og Innovasjon
Vi driver aktiv forskning i samarbeid med NTNU for å bevare og digitalisere våre omfattende samlinger.
Kunnskapsdeling
Vi deler aktivt kunnskap og inviterer til dialog om jødisk historie og kultur.
Innovative Prosjekter
Våre innovative prosjekter bidrar til økt forståelse og engasjement.
Bærekraftige Initiativer
Vi er dedikert til bærekraftige initiativer for kunnskap, dialog og mangfold.
Fremtidsrettet Forskning
Vår forskning og innovasjon sikrer at vi er et kompetansesenter for jødisk historie og kultur.