Direktøren som åpner rom – møt Ulf fra Jødisk Museum Trondheim
- Martin Farstad Borg
- 19. mai
- 3 min lesing
foto og tekst av Martin Farstad Borg

Når du entrer Jødisk museum Trondheim, møter du ikke bare utstillinger. Du møter også en ambisjon om noe større – om å gi publikum en plass i historien. Ulf, museets direktør, er en av dem som gjør dette mulig.
Han sier det med et smil:
– Ta turen innom. Det blir en kjempespennende opplevelse – det kan vi garantere!
Men bak den åpne invitasjonen ligger det et levd engasjement. For Ulf er ikke først og fremst opptatt av å gi svar. Han vil stille spørsmål. Spørsmål som inviterer til refleksjon, ettertanke og innsikt. Spørsmål som handler om tilhørighet, minoriteters plass i historien – og hvordan vi alle er en del av det store vi.
– Museet skal ikke være et sted som gir alle svar. Det skal være et sted som stiller de riktige spørsmålene.
En brobygger med internasjonalt utsyn
Ulf har med seg en sjelden tyngde og bredde inn i direktørrollen. Han har arbeidet med forskning ved universitet, med kulturminneforvaltning i Riksantikvaren, og med museumsformidling i både norske og internasjonale sammenhenger. Hans faglige bakgrunn favner alt fra teknisk-industriell kulturarv og bygningsvern til dokumentasjon, metodikk, EØS-prosjekter og tilskuddsforvaltning.
I dag sitter han i styrene for blant annet TICCIH, Czech Industrial Heritage Commission og Museumsforbundets seksjon for industri og anlegg (SIKA), og har tidligere hatt rådgivende roller for NIKU og NVE. Samtidig holder han fast ved det som betyr mest:
– Det er mange historier i Trondheim og Trøndelag og hele det nordenfjeldske som fortsatt ikke har fått se dagens lys, men som virkelig bør få gjøre det.
Trondheim som ressurs og mulighet
Med Europas nordligste synagoge som ramme, et levende jødisk samfunn i ryggen, og en byhistorie rik på skjulte fortellinger, mener Ulf at Trondheim er det perfekte stedet for å arbeide med minoritetshistorier og samfunnsdialog:

– Trondheim er virkelig sentrum for å gjøre dette. Her var det jødiske kvarteret. Her finnes det så mange ressurser.
Han løfter frem publikums egen rolle som helt sentral. I stedet for å «undervise», ønsker han at museet skal legge til rette for at folk selv skal få skape sin egen læring – på sine egne premisser.
– Søk din historie. Søk den trønderske historien. Den norsk-jødiske historien er en veldig integrert del av den trønderske byens historie.
En levende kulturarv – ikke bare en fortelling om fortiden
Under Ulfs ledelse handler Jødisk museum Trondheim ikke bare om å ta vare på det som har vært. Det handler om å bygge bro til det som skal komme. Museet satser på VR og AR, flerspråklige tilbud og inkluderende formidling – samtidig som det utvider sitt internasjonale nettverk og samarbeider med institusjoner som Polin og Claims Conference.
Målet er å gjøre historien levende, sanselig og tilgjengelig – for alle. Ikke fordi det er trendy, men fordi det er riktig. Det handler om menneskelig vekst. Om demokrati. Om å forstå vår samtid gjennom fortidens brudd og bånd.
– Vi har så mange ressurser, og vi har et levende jødisk samfunn – det er fantastisk å få jobbe med et museum i de kontekstene.
Et museum med retning og rom
For Ulf er museet både et faglig tyngdepunkt og et sosialt rom. Et sted der arkitektur, kultur og etikk veves sammen til et felles refleksjonsrom. Samtidig er han tydelig på at det også handler om ansvar – for fellesskapet, for de usynlige historiene, og for å styrke demokratisk bevissthet i en tid preget av polarisering.
Jødisk museum Trondheim – under Ulfs ledelse – er ikke et sted som roper høyt. Det er et sted som lytter. Som spør. Som løfter. Og som inviterer deg til å tenke videre.
foto og tekst av Martin Farstad Borg
Kommentare