top of page
JMT IKON - svart.png

Forskning og Innovasjon

Vi driver aktiv forskning i samarbeid med NTNU for å bevare og digitalisere våre omfattende samlinger.

Les Mer

Kunnskapsdeling

Vi deler aktivt kunnskap og inviterer til dialog om jødisk historie og kultur.

Delta

Innovative Prosjekter

Våre innovative prosjekter bidrar til økt forståelse og engasjement.

Bidra

Bærekraftige Initiativer

Vi er dedikert til bærekraftige initiativer for kunnskap, dialog og mangfold.

Støtt

Fremtidsrettet Forskning

Vår forskning og innovasjon sikrer at vi er et kompetansesenter for jødisk historie og kultur.

Opplev

Prosjektet Synagogenes historiske utvikling springer ut av et ønske om å dokumentere, analysere og forstå hvordan synagoger har fungert som bærebjelker for jødisk liv i Midt- og Nord-Norge gjennom ulike epoker. Forskningen tar utgangspunkt i både skriftlige og muntlige kilder, intervjuer, arkivmateriale og gjenstander, og favner en periode som strekker seg fra 1880-årene og inn i vår samtid.

Kontakt

Rune Frøhaug,

museumspedagog
rune@jodiskmuseum.org
Tlf. +47 401 69 801

Rune portrett

Dette forskningsprosjektet undersøker synagogenes utvikling i det Nordenfjeldske Norge – fra de første samlingsstedene rundt 1900 til dagens synagoge i Arkitekt Christies gate 1b. Gjennom studier av arkivmateriale, muntlige kilder, arkitektur og religiøs praksis utforskes hvordan synagogens funksjon har endret seg over tid – som religiøst rom, sosial møteplass og symbol på kontinuitet og tilhørighet for det jødiske samfunnet i regionen.

Alle ansatte

Dette står vi for

Som museum for en nasjonal minoritet etterstreber vi kvalitet, tilgjengelighet, samarbeid og kontinuerlig innovasjon i alt vi gjør. Vi skal være relevante, aktuelle, inkluderende og respektfulle i alle aspekter av vårt arbeid. Disse verdiene guider oss i å oppfylle vårt mandat på en meningsfull og bærekraftig måte.

Fra leide rom og skjulte samlinger til et synlig rom for tro og tilhørighet – synagogen bærer i seg sporene etter en hel minoritetsreise.

Synagogen gjennom 100 år

Hvordan har synagogens funksjon i det Nordenfjeldske endret seg over tid?

Undersøkelsene omfatter både formelle og uformelle samlingssteder – fra private hjem og leide lokaler, til etableringen av synagogen i St. Jørgensveita i 1905 og videre til den nåværende synagogen som ble innviet i 1925. Prosjektet tar for seg hvordan funksjoner som religionsutøvelse, undervisning, sosialt liv og foreningsarbeid har funnet sine former i takt med samfunnets endringer og menighetens behov.

En sentral del av arbeidet har vært å kartlegge synagogens rolle under krigen, da bygget ble beslaglagt og virksomheten måtte flyttes i skjul til Metodistkirken. Videre følger prosjektet etterkrigstidens gjenoppbygging, perioden med stagnasjon på 1970-tallet og den gradvise revitaliseringen fra slutten av 1990-tallet – parallelt med etableringen av Jødisk Museum Trondheim.

Ved å belyse aktørene, de religiøse funksjonene, de arkitektoniske grepene og de samfunnsmessige endringene, gir forskningen innsikt i hvordan én bygning og dens tilhørende fellesskap har utviklet seg i takt med både ytre historiske hendelser og indre behov for kontinuitet og fornyelse.

Synagogen interiør

Ta kontakt her hvis du ønsker å vite mer om dette forsknings-prosjektet.

Strektegning av Synagogen 1925
Strektegning av alteret 1927

Den samme tematikken finnes også i utstillingsformat i bakgården på Jødisk Museum Trondheim. Ta en kikk her for informasjon om utstillingen "Synagogen gjennom 100 år".

Hurtigmeny
bottom of page