Snublesteiner
Innholdsbilde

I Norge blir det lagt ned en rekke snublesteiner årlig. Snublesteinene er minnesmerker over ofre for nazismen under andre verdenskrig. Prosjektet ble startet av den tyske kunstneren Gunter Demnig i 1992 og startet opp i Norge i 2010.

Jødisk museum Trondheim og Jødisk Museum i Oslo samarbeider om prosjektet, blant annet gjennom etableringen og drift av nettsiden www.snublesteiner.no samt koordinering av nedsettelsen av snublesteiner.

Jødisk museum Trondheim har ansvaret for planlegging og gjennomføring av nedleggelsene i den nordenfjelske regionen, og har bidratt til å legge steiner i blant annet Trondheim, Brønnøysund, Ålesund, Tromsø og Kristiansund, Berlevåg og Hammerfest.

Alle planlagte snublesteiner i det nordenfjelske er nå lagt ned. Det er imidlertid kun én av de overlevende fra konsentrasjonsleirene som har fått en snublestein. Det er derfor mulig, skulle museet ønske det i fremtiden, å legge ned flere snublesteiner, for de overlevende fra det nordenfjelske.

Per i dag er det ingen konkrete planer om å sette ned disse snublesteinene. Prosjektet er slik sett avsluttet nord for Dovre. På grunn av værforhold og noen episoder med snublesteiner som forsvinner i forbindelse med bygningsarbeid og snøbrøyting, fortsetter vedlikeholdet av snublesteinene.

I Sør-Norge legges det for øvrig fortsatt ned nye snublesteiner hvert år. For mer info, se Jødisk museum Oslos hjemmeside.