Utenfor Vollan kretsfengsel mai 1945

Fordi vi denne uka markerer at det er 75 år siden freden 8. mai 1945, har vi funnet frem et foto fra samlingen fra Trondheim i mai 1945.

Midt i bildet ser vi Josef Klein utenfor Vollan fengsel i Trondheim. Bildet er tatt 11.05.1945. På baksiden av bildet står det skrevet: «Tatt utenfor Vollan 11 mai 1945. Bussene venter på å kjøre nasister til Falstad. Se på den tilfredse minen at rollene er byttet om. Folk stod i kø, og det var ikke ørenslyd (uklart) å få, når de kom marsjerende ut, for å bli kjørt avgårde.»

Det ble fort kjent i Trondheim etter 8. mai at fangene var begynt å slippe ut fra Vollan kretsfengsel. Kaare Viken skriver i boka «Mer enn 1000 dager. Blant fanger og voktere i Vollan kretsfengsel» at mange i byen hadde kjente eller pårørende i fengslet. De ble sluppet ut i puljer på ti og ti. At fangene ble sluppet fri, var et av de mange håndfastebevis på at krigen var slutt. Barn og voksne ventet utenfor, de ropte og vinket med flagg til fangene som kom ut. Da Vollan var tømt for fanger var det nazistenes tur. Allerede 11. mai ble disse sendt videre til Falstad.

Josef hadde selv blitt sendt til fangeleiren Falstad i oktober 1942, mens hans kone Irene og tre år gamle datter Anne Ruth måtte bli igjen, uten å vite hva som skjedde med faren og mannen deres.

Etter å ha vært fengslet på Falstad i flere uker, var Josef og alle de andre arresterte jødene fra Trondheimsområdet blitt fraktet til Oslo. Det var meningen at de skulle deporteres med skipet Donau. Toget kom imidlertid for sent fram, og derfor ble Josef og de andre satt på Bredtveit fengsel for å vente på neste transport. Her klarte Josef og broren, Leif, å flykte fra fengselet, og de kom seg over til grensen, hvor han ble gjenforent med kone og barn.

I Sverige bodde familien Klein hos en familie utenfor Uppsala i nærheten av Stockholm. Og Josef Klein tjenestegjorde i de norske politistyrkene i Sverige.