Snublesteinprosjektet 2020

Jødisk museum Trondheim har ansvaret for vedlikehold av snublesteinene i Midt- og Nord-Norge. Den 3. september 2020 ble fem snublesteiner byttet ut, og i tillegg ble to steiner satt tilbake etter veiarbeid. Bildet er tatt fra nedsettelsen av den nye steinen til David Wolfsohn.

Dette gjelder snublesteinene til David Wolfsohn, Moritz Nevezetsky Abrahamsen, Herman Schidorsky, Jenny Charlotte Schidorsky, Josef Grabowski, Liesbeth Grabowski, og Phillip Philipsohn.

Snublesteinen til David Wolfsohn har vært borte en stund, så det er godt å se at Davids snublestein er på plass igjen ved den historiske adressen Nedre Bakklandet 91, som i dag er Innherredsveien 1c. David ble skutt og drept i Falstadskogen 7. mars 1942. Til sammen var de fem menn som ble dømt til døden etter å ha blitt anklaget for å spre illegale nyheter.

I Klostergata 68a har også snublesteinen til Moritz Abrahamsen kommet tilbake etter veiarbeid. Moritz led også samme skjebne i Falstadskogen i en alder av 61 år. Han ble sammen med de aller fleste norsk-jødiske menn over 15 år sendt til Falstad fangeleir under unntakstilstanden i oktober 1942. Det tunge arbeidet slet på de eldre mennene og Moritz og to andre jødiske menn fikk en hviledag fra leirkommandanten. Akkurat denne dagen kom Gerard Flesch på en uanmeldt inspeksjon, og ble rasende at syke jøder fikk hvile. I stedet for å bli sendt på sykehus ble de tatt med til skogen og drept.

En av de andre mennene som ble drept samtidig med Moritz var Herman Schidorsky. Herman bodde sammen med sin kone Jenny Schidorsky i Innherredsveien 9. Jenny ble sammen med de fleste jødiske kvinnene og barn satt i husarrest i tre leiligheter i Trondheim da mennene ble sendt til Falstad. Hun ble deportert med skipet Gotenland og ankom Auschwitz 3. mars 1943. Siden hun var en eldre kvinne ble hun sendt rett til gasskamrene.

Naboene til Jenny og Herman ble også sendt til Auschwitz samtidig med Jenny. Josef og Liesbeth Grabowski kom til Norge i 1939 fra Tyskland. Josef ble fengslet i 1938, men ble sluppet fri dersom han forlot landet. Han fikk komme til Norge, men kun dersom han ikke ble en byrde for staten. Det mosaiske trossamfunnet i Trondheim ansatte derfor Josef som kantor og religionslærer. Ved ankomst til Auschwitz ble Liesbeth sendt rett til gasskamrene med alle kvinner, barn, eldre og syke. Bare de som var arbeidsføre ble satt i arbeid. Josef var en av disse, men døde etter kort tid av utmattelse.

Den siste steinen tilhører Phillip Philipssohn, og ligger i Vilhelm Storms gate 3 der familien hans bodde. Han kom til Norge da han var to år og vokste opp Trondheim. Han flyttet til Nord-Norge i voksen alder og bodde i Berlevåg da krigen brøt ut. Han ble arrestert høsten 1942 og deportert med skipet Donau som fraktet 532 norske jøder til kontinentet 26. november 1942. Ved ankomst til Auschwitz ble han satt i tvangsarbeid, og døde trolig i januar 1943. Noen uker senere kom mange av hans familiemedlemmer også til Auschwitz, og led samme skjebne.

Disse sju er blant de 125 personene fra det nordenfjeldske Norge som ble drept under Holocaust. Snublesteinene står som minner for disse ofrene, slik at vi kan huske de vi mistet og at Holocaust også skjedde i våre gater.


Du kan lese mer om snublesteinene i Trondheim og Norge på Snublestein.no.