Ny podkast fra Jødisk museum Trondheim

« Vi ble sjokkerte og rystet over hvordan jødene ble omtalt.»

Det skrev Thelma Sundby og to medelever i en kronikk i Adresseavisen og Aftenposten om antisemittisme i Norge etter at de hadde gjennomført en skoleoppgave om temaet. I en ny podkast spør vi hvordan skolen kan gjøre temaet antisemittisme relevant for sine elever.

De tre tidligere elevene ved Elvebakken videregående skole i Oslo visste ikke at det fantes antisemittisme i Norge før andre verdenskrig, så de ville de undersøke saken selv. Da de fant avisartikler med antisemittisk innhold i norsk presse fra 1930-tallet, ville de bruke sine stemmer til å fortelle hva de fant.

I denne podkasten får vi sammen med framtidas lærere høre Thelma Sundbys refleksjoner om temaet. Samtidig undersøker vi hvordan lærerstudentene vil engasjere dagens unge til å bli interessert i et vanskelig tema som antisemittisme.

Podkasten tar utgangpunkt et digitalt fagseminar for lærerstudenter i regi av NTNU og Jødisk museum Trondheim og kronikken skrevet av de tre elevene fra Elvebakken videregående skole i Oslo. Vi får også være med på videoseminaret når studentene blir delt i grupper på zoom og forteller hvordan de ville tilrettelegge sin undervisning om antisemittisme.

Thelma Sundby fikk sammen med Elisa Bakken og Live Tveit fra Elvebakken videregående skole andreprisen i Holbergprisen i skolen 2020 med prosjektet “Ikke kun mellom linjene – antisemittisme i norsk presse i årene 1938-1939”.

Podkasten er laget med støtte fra regjeringens Handlingsplan mot antisemittisme ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
Fordi opptaket er gjennomført med lyd fra ulike digitale plattformer, er ikke lyden på denne podkasten av beste kvalitet.
Produsent for episoden er Emily Luthentun. Tine Komissar fra Jødisk museum introduserer podkasten.

Billedtekst: Thelma Sundby og faksimile fra Adresseavisen.

Hør podkasten her: https://www.museumspodden.no/e...