Novemberpogromene 09.11.1938 - Markering og foredrag

Program

Det jødiske samfunn i Trondheim, Jødisk museum Trondheim og Jødisk kulturfestival Trondheim arrangerer minnemarkering for Novemberpogromene den 09.11.2023 kl 19.

Markeringen og påfølgende program foregår i synagogen i Arkitekt Christies gate 1b. Appellen holdes av Jonas Skybakmoen. Han jobber i Adresseavisen som journalist, kommentator og er en profilert samfunnsdebattant. Også kjent som en habil musiker, blant annet i gruppa Johndoe.

Program:

Appell, foredrag og samtale på Jødisk museum/synagogen

Om foredraget "A huske en forbrytelse: Om Tyskland og jødene"

Det moderne Tyskland er en stat som husker fortidens forbrytelser. Det er en stat som har reist minnesmerke over ofrene for Holocaust midt i hjertet av hovedstaden. I dag er ytre høyre på fremmarsj i Tyskland. Hvordan påvirker dette stemningen i landet? Hva skjer med den tyske minnekulturen? Og hvordan påvirker dette landets jødiske befolkning at landet har folkevalgte som hevder at våre forfedre ikke var forbrytere?

Astrid Sverresdotter Dypvik er historiker, redaktør av tidsskriftet Syn og Segn og forfatter av flere bøker om tysk historie og politikk. I 2021 ga hun ut boka Det mørke Tyskland. En reise blant høyreekstremister.

Om Novemberpogromene

Natten mellom 9.-10. november 1938 ble rundt 30 000 jøder arrestert i Tyskland og Østerrike. De fleste ble sendt til fangeleirer. Synagoger ble ødelagt og brent, jødiske hjem ble vandalisert og ødelagt, jødiske forretninger ble plyndret. Mange jødiske menn ble regelrett mørbanket i gatene for åpen scene. Nazistenes angrep var utelukkende rettet mot jødene. Hatet mot jødene begynte ikke med Novemberpogromene, men det var en ytterligere dreining - en forverring av situasjonen. Omfanget av Novemberpogromene bidro helle ikke til at de europeiske land og USA lempet noe vesentlig på innreiserestriksjonene. Jødene var fortsatt uønsket og hadde ingen frihavn. Dette var også en del av tragedien. Hvor skulle de dra?