Markering til minne om “Novemberpogromene”

Markering til minne om “Novemberpogromene”

Tyskland 9.november 1938

Mandag 9. november 2020

Appell og opplesing kl.18.00

I parken på Museumsplass
Ved Øyvind Brandtzæg, skuespiller ved Trøndelag Teater

Øvrig arrangement er avlyst pga av smittesituasjonen.


Arrangører:

Det jødiske samfunn i Trondheim

Jødisk museum Trondheim

Jødisk kulturfestival Trondheim

Josef Grabowski (1911 - 1943) - Arrestert under novemberpogromene.

Josef Grabowski (bildet) ble født 11. mai 1911 i Posen i datidens Polen. Han utdannet seg som kantor, og flyttet videre til Gleiwitz i Tyskland, der han møtte Liesbeth Dorothea Wolff. Etter krystallnatten ble Josef arrestert og ført til konsentrasjonsleiren Buchenwald. Han ble sluppet fri ved hjelp av sin bror som bodde i København, med lovnad om å forlate Tyskland så fort som mulig. På dette tidspunktet hadde Josef oppholdstillatelse i Norge for å jobbe som kantor i det Mosaiske trossamfunn i Trondheim, etter at trossamfunnet på forhånd hadde måttet bevise at Grabowski ikke kom til å bli en økonomisk byrde for den norske stat. Josef giftet seg med Liesbeth like før han flyttet til Norge, og Liesbeth flyttet etter i november samme år. I Trondheim ble Josef trossamfunnets kantor i tillegg til religionslærer i synagogen, og han ble fort kjent i det musikalske miljøet i byen for sin vakre sangstemme.

Etter okkupasjonen ble synagogen konfiskert av nazistene i 1941, og Josef fortsatte da religionsundervisningen fra sitt eget hjem. Han ble arrestert sammen med de andre mannlige jødene i Trondheim høsten 1942, og ført til Falstad fangeleir utenfor byen. Flere overlevende fanger fra Falstad har i ettertid fortalt hvordan de husker Josefs vakre sangstemme.

Josef Grabowski ble deportert og sendt til Auschwitz, hvor han døde under tvangsarbeid i februar 1943. Hans kone Liesbeth ble ved ankomsten til leiren sendt rett i gasskammer og drept.