David Isaksens navneskilt

I ei lita veit i Nerbyen i Trondheim henger det et navneskilt. Navneskiltet tilhørte David Isaksen som bodde i Brattørgata 12b, og siden før krigen har skiltet hatt tilknytning til denne adressen. David tok over bygården på slutten av 1920-tallet etter at Aron Mendelsohn flyttet familiens virksomhet til Kjøpmannsgata. I første etasje drev han butikken David Isaksen, der han solgte herreklær. I 1930 giftet David seg i 1930 med Lillian Adele og de fikk to barn sammen - Kurt og Irene. Den lille familien bodde i andre etasje i bygården da krigen brøt ut.

David var en av seks menn som ble arrestert tidlig i 1942 etter å ha blitt beskyld for å spre illegale nyheter. Fem av dem ble skutt og drept i Falstadskogen den 7. mars 1942, deriblant David. Kona Lillian Adele og barna klarte å flykte til Sverige og var der ut krigen. I et års tid under krigen ble bygningen tatt i bruk som hovedkvarteret til Rinnanbanden. Bygningen kom tilbake i familien Isaksens eie etter krigen. I 1969 tar sønnen Kurt og samboeren Jan Erik over lokalene og åpnet den folkekjære butikken Playtime i 1969. Brattørgata 12b var i familiens eie frem til 2000 da Kurt solgte bygården og alt inventar, for så å flytte til Nepal.

Skiltet har overlevd tidens tann, men var lenge malt over og nærmest usynlig. Som følge av en nylig rehabilitering av bygningen har skiltet blitt tatt ned, restaurert og hengt opp igjen. Nå henger det i all sin prakt som et viktig minne om det norsk-jødiske livet Nerbyen.