80-årsmarkering etter deportasjonen av jødene 25/2 1943

Minnemarkering lørdag 25. februar kl. 15 for jødene som ble deportert 25/2 1943


Jødisk museum Trondheim, Det jødiske samfunn i Trondheim og Jødisk kulturfestival Trondheim arrangerer en minnemarkering lørdag 25. februar i forbindelse med at det er 80 år siden skipet M/S Gotenland forlot Norge med 158 jøder ombord. Destinasjonen var Stettin, hvorfra fangene ble fraktet videre med tog til Auschwitz, der 153 av dem ble drept. Markeringen av denne datoen er viktig for jødene i det nordenfjeldske siden de fleste jødene fra Trøndelag, Møre- og Romsdal samt mange fra Nord-Norge satt på nettopp denne transporten. Blant dem var 13 år gamle Cissi Klein, som ble drept ved ankomst 3. mars; og 17 år gamle Julius Paltiel, som overlevde Auschwitz og brukte store deler av sitt liv til å fortelle om grusomhetene han opplevde under Holocaust. Markeringen er til minne om alle som ble deportert fra Norge denne dagen og aldri kom tilbake igjen. Vi skal ikke glemme, og vi skal aldri la det skje igjen.

Markeringen vil foregå på den jødiske gravlunden på Lademoen kl. 15.00, og vil ta ca. 40 minutter. Den er åpen for alle, og vi ønsker de som vil delta hjertelig velkommen.

Det blir taler fra ordfører Rita Ottervik, journalist og forfatter Geir Svardal, styremedlem i Det jødiske samfunn i Trondheim Joachim Isaksen, og styremedlem i Jødisk museum Trondheim Daniel Johansen. Det blir også musikk ved klarinettist Kirsti Nørstebø, og høytlesning fra På tross av alt (Vera Komissar) ved skuespiller Kari Melhuus Jenssen. Markeringen avsluttes med kaddish (minnebønn) ved Ralph Buchmann, forstander i Det jødiske samfunn i Trondheim.