Jødene i Det osmanske riket

JAN-ERIK SMILDEN: DA SULTANEN I ISTANBUL REDDET SPANIAS JØDER

Onsdag 8. juni får Litteraturhuset i samarbeid med Jødisk museum Trondheim besøk av Jan-Erik Smilden, som er aktuell med boka En kort introduksjon til Det osmanske riket.
Det osmanske riket er forløperen til dagens Tyrkia. I nesten 700 år regjerte osmanerne store deler av Europa. Fra rundt år 1300, til rikets fall i 1922, var Det osmanske riket en enorm stormakt. På sitt største, rundt år 1600, omfattet Det osmanske riket blant annet Anatolia, Midtøsten, deler av Nord-Afrika, store deler av Sørøst-Europa og Kaukasus.
Opp gjennom historien har folk i Vest-Europa assosiert Det osmanske riket med blodtørstige sultaner, konkubiner og harem, barbari, muslimsk fanatisme og lokale herskere som utbyttet sine undersåtter. Smilden nyanserer dette bildet av osmanene, og forteller blant annet historien om hvordan den osmanske sultan Bayezit 2 ga kollektivt asyl til jødene som ble kastet ut fra Spania av katolikkene i 1492, akkurat som EU har gjort når det gjelder ukrainere som har flyktet fra Vladimir Putins invasjonsstyrker.
Jan-Erik Smilden er journalist og historiker. Han har jobbet som utenriksreporter og kommentator i Dagbladet i hele sitt voksne liv, med Midtøsten som sitt viktigste fagområde.

Sted: Sellanraa
Tidspunkt: 19:30-21:00. Dørene åpner kl. 19.00.
Inngang: 100/50TIDSPUNKT

8. juni 2022

Kl. 19:30 - 21:00

STED

Litteraturhuset, Sellanraa, Kongens gate 2, Trondheim, Norge

KJØP BILLETT HER: