Hjemkomst - et jødisk liv i Trondheim

En forestilling om hjemkomsten til Trondheim etter andre verdenskrig

Da krigen var over, var den jødiske befolkningen i Trondheim halvert. De jødene som kom tilbake til byen, enten fra fangenskap eller flukt, sto nå på bar bakke. Både eiendeler og eiendommer var tatt fra dem i løpet av krigen, og de fikk ikke tilbake alt sammen etter frigjøringen. Likevel var det en lettelse å komme hjem, samtidig var det en sterk fortvilelse over alle som var borte. Mange jøder hadde et ønske om å gjenreise det jødiske samfunnet i Trondheim, selv om antisemittismen kunne dukke opp også etter frigjøringen.

Enkelte jøder engasjerte seg sterkt i gjenoppbyggingen i Trondheim etter krigen, og brukte slik aktivitet for å distansere seg fra minnene om grusomhetene. Andre jøder hadde problemer med å få avstand fra erindringer om umenneskeligheten de hadde opplevd. Felles for de fleste jøder etter frigjøringen, var tausheten om det de hadde opplevd.

Holocaust er godt skildret gjennom dokumentarer, bøker og filmer, men hva skjedde med de jødene som vendte hjem? Og hva er et hjem når man verken har familie eller et hus å komme tilbake til?

Kari Melhuus Jenssen og Eirin G. Wågan er masterstudenter ved drama og teater NTNUog har, gjennom intervju med tidsvitner og etterkommere, laget en forestilling som tar for seg jødenes hjemkomst til Trondheim i 1945. Forestillingen er produsert med støtte fra NTNU, Fritt ord, Sparebanken Nidaros, Trondheim historiske forening og Jødisk museum Trondheim

Dato: 17. 18., og 19. januar 2022. Tid: kl 19.00 Sted: Jødisk museum i Trondheim.

Billettpris kr 100 for Voksen/student/honnør.
Billetter til forestillingen kan kjøpes her:

17. januar kl 19.00: https://jmus.hoopla.no/organiz...

18. januar kl 19.00:https://jmus.hoopla.no/organiz...

19. januar kl 19.00: https://jmus.hoopla.no/organiz...

Dørene lukkes presis kl 19.00. Det er påbudt med munnbind. Publikum blir plassert med en meters mellomrom under forestillingen i henhold til gjeldende nasjonale smittevernstiltak. Velkommen!