Trondheim under krigen Et todelt undervisningsopplegg ved Jødisk museum Trondheim og Justismuseet

I løpet av dagen besøker gruppen Jødisk museum Trondheim der elevene får en innføring i historien om jødene fra Trondheim og hva som skjedde i byen under andre verdenskrig. Videre besøker gruppen Justismuseet der de får innsikt i hva som skjedde med rettssikkerheten i okkupasjonstida, og virkemidlene som okkupasjonsmakta brukte i sin ideologiske krigføring.

Ved Jødisk museum Trondheim vil gruppen delta på undervisningsopplegget "Hjemme. Borte. Jødene fra Trondheim". Mellom påske og høstferie tilbyr Jødisk museum Trondheim også byvandringer, der elevene får innsikt i samme tema. Gruppen besøker ulike steder i byen og formidler gir en innføring i norsk-jødisk historie med fokus på liv og skjebner under andre verdenskrig.

På Justismuseet består dagen av to hovedelementer. Elevene samles i museets kombinerte undervisningsrom og rettssal, hvor de får en introduksjon til tematikken. Museets formidler har med autentiske gjenstander fra krigsårene som elevene får lov til å se på og noen ganger håndtere. Etter dette blir elevene introdusert til propagandaens virkemidler og effekt gjennom historiske og moderne eksempler. De jobber i grupper og blir utfordret til å skape egen propaganda. Ved å selv bruke propagandaens teknikker vil elevene kunne reflektere og gjenkjenne propaganda i vår egen tid.

Hvert opplegg tar om lag 90 min, og det kan legges inn spisepause mellom museumsbesøkene. Ved bestilling av byvandring må litt lengre tid påberegnes.

Museene ligger i nærheten av hverandre, og det tar i underkant av 10 min å gå mellom museene.

Pakkepris: 1500,- for inntil 30 elever per gruppe.