Hytteopphold i april 1940

I aprildagene for 80 år siden følte mange nordmenn på usikkerheten om hva krigen ville føre med seg da den kom 9. april 1940. I Trondheim gikk det rykter om at byen skulle bli bombet, og mange valgte å flykte. Noen reiste til familie, venner eller bekjente utenfor byen, og andre reiste til hyttene sine.

Thora og Aron Mendelsohn var blant de som valgte å dra fra byen. Det eldre ekteparet reiste opp til hytta på Lian sammen med familiemedlemmer og andre fra det jødiske miljøet, blant annet kantor Josef Grabowski. Bildet er hentet fra samlingen, og er tatt på familiehytta i april 1940. Midt på bildet, stående bak benken, ser vi Thora og Aron. Som det første jødiske paret giftet de seg i Trondheim i 1895, og begge var hardtarbeidende og engasjerte personer både i arbeidsliv og i trossamfunnet.

Til høyre for Aron står Josef Grabowski. Josef og kona Liesbeth kom til Norge fra Tyskland i 1939, og Josef fikk jobb som kantor og religionslærer ved Det mosaiske trossamfunn (DMT) i Trondheim. Josef ble fengslet under krystallnatten i 1938, men ble sluppet fri mot at han forlot Tyskland. Han fikk oppholdstillatelse i Norge, men først måtte DMT i Trondheim, der Aron var styremedlem, bevise at Josef hadde fått jobb og at han ikke kom til å bli en byrde for den norske stat.

Hytta til familien Mendelsohn ble, som mange andre hytter i Trøndelag, brukt som tilfluktssted i ukene etter 9. april. Dette ble ansett som et tryggere sted enn byen, men i denne perioden ble hverdagen snudd på hodet. Likevel gjorde de det beste ut av situasjonen, og blant annet ble pesach feiret på hytta, til tross for at de ikke kunne følge alle tradisjoner knyttet til høytiden.

Selv om usikkerheten var til stede, valgte mange etterhvert å reise tilbake til Trondheim og fortsatte hverdagen så best som mulig. Det gjorde også de som oppholdt seg på Mendelsohns hytte, men lite visste de hvilke skjebner de hadde i møte.

Hvis du vil lære mer om historiene til Aron og Thora Mendelsohn og Jakob Grabowski kan du gå til Jødiske fotspor i nord (www.jodiskefotspor.no/).

På bildet:
Bak fra venstre: Thora Mendelsohn, Aron Mendelsohn, Josef Grabowski, Oskar Mendelsohn og Henrik Mendelsohn. Barnet på skuldrene til Oskar er Berit Mendelsohn.
På benk fra venstre: Bernhard Guttman, Rita Mendelsohn, Esther Mendelsohn, Frida Guttman, og Liesbeth Grabowski.

Kilder:
- Jødiske fotspor i nord, https://www.jodiskefotspor.no/, hentet 15.04.2020
- Jon Reitan, Jødene fra Trondheim, Tapir Akademisk Forlag, 2005